foto poolvos

Beschrijving van de poolvos

De poolvos heeft een bruine vacht in de zomer en een witte vacht in de winter.
De poolvos heeft kleine beentjes en korte dikke oren.
De pootjes hebben vacht op onderkant, zodat er minder huid minder in contact is met de ijskoude temperatuur van de toendra.

foto poolvos

Voortplanting van de poolvos

De poolvos paart van maart tot april, na 52 tot 54 dagen worden de jongen geboren. De poolvos krijgt vrij veel welpen: wel 5 tot 8 welpen.
Na drie weken krijgen ze hun eerste vaste voedsel en na 4 tot 10 weken worden de jongen gespeend.
In de herfst verlaten ze hun nest en soms blijven vrouwtjes en mannetjes achter om de opvoeding van de volgende generatie te helpen.

foto poolvos

Voedsel van de poolvos

De poolvos eet voornamelijk kleine zoogdieren, vooral lemmingen. Als er veel lemmingen zijn kan een familie van poolvossen wel een dozijn lemmingen per dag eten.
Daarnaast eet hij ook nog insecten,bessen en vruchten. Als de poolvos te veel voedsel heeft, kiest hij ervoor om dit voedsel te begraven voor reserve.
De poolvos is dus een omnivoor.

  • Leefgebied van de poolvos

    De poolvos leeft over de hele arctische toendra van Noord-Amerika, Noord-Europa en Noord-Azië.
    Je kunt ze daar vinden op plekken tot 3,000 meter boven zeeniveau.

  • Groote van de poolvos

    De poolvos is ongeveer 30 centimeter hoog en 2 tot 6 kilogram zwaar.
    Ze zijn 46 tot 68 centimeter lang en hebben een staart van 30 centimeter.

  • Natuurlijke vijand van de poolvos

    De natuurlijk vijand van de poolvos is de rode vos en de mens.
    De vacht van de poolvos is veel waard, waardoor ze bijna zijn uitgestorven op sommige plekken.

  • Het "huis" van de poolvos

    De poolvos woont in een burcht, een groot ondergronds gangenstelsel met 4 tot 12 ingangen. Deze burchten kunnen wel 30m² zijn.
    In het gebied rond de burcht groeit meestal meer vegetatie, doordat de grond vruchtbaarder is door de uitwerpselen en etensresten van de poolvos.